22.9.12

Ako batikovať po slovensky

Ako sa dostať k tomuto, keď žijeme na Slovensku a také možnosti ako v Amerike nemáme?

1. Dá sa to. :) Napozerala som si asi 5 tutoriálov, z toho väčšina bola hovorených inak ako mojou materinskou rečou, z čoho vyplýva - áno, zahraničné tutoriály na youtube sú lepšie ako tie naše. Ešte ich je aj viac a môžete si vybrať. Ten jeden po slovensky síce bol veľmi poučný a takto anonymne zaň ďakujem, no ak chcete robiť viacfarebné motívy, je vám na trt makový. Až jedna slovenská stránka ma utvrdila v tom, že sa to dá aj s nič-moc podmienkami na prácu. TU, hľa, jest! Ďakujem.

2. Keďže to mám napozerané, som o chlp múdrejšia a môžem poradiť aj niekomu ďalšiemu.
Budeme potrebovať:
- farby na textil (osobne som mala práškovú DUHA z komunistického obchodíku so zmiešaným tovarom, kde sa dá vybrať asi z 10-tich farieb, príp. drogéria. Koľko kúpite, toľko bude. Farba stojí 1.06€)
- vedro alebo veľkú nákupnú tašku z umelej hmoty, noviny, sáčik na smeti, mriežku (napríklad tú z trúby - ja  som to tak napríklad nerobila, ale znie to ľahšie) (v podstate hocičo, čo vám zakryje zem, pod ktorou budete čarovať)
- špagát, motúz, tenké gumičky a nožnice
- samozrejme tričko alebo iný kus oblečenia, ktoré chceme zafarbiť (dobré by bolo jednej farby, napríklad biele (najlepšie), bledých odtieňov, s čiernym nemám skúsenosť, ale nemyslím, že farba chytí dobre, potom by som ho radšej savom vybielila)
- pollitrové fľaše (podľa toho, koľko máte farieb), vrchnák so striekačom (ako na Rajci, ale nemusí byť, no je to praktickejšie)
- miska (najlepšie ukradneme mame z kuchyne a nesmie jej chýbať, budeme v nej totiž mikrovlnkovať)
- sprchu (ak žiadnu nemáte, radšej ani nezačínajte)
- vešiak

3. Najprv tričko namočíme, vyžmýkame prebytočnú vodu a rozprestreme na zem. Rozmyslíme si, aký vzor urobíme, látka sa dá len tak haki-baki zožužlať a gumičkami či špagátom prichytiť, ale vtedy ani srnka netuší, čo vám z toho vyjde. Poznáme niekoľko vzorov, ktoré sa pri batikovaní používajú. Napríklad špirála (slimák), tigrie pazúre, dokážeme spraviť aj čiarky, pozrite si ich na TOMTO VIDEU a vyberte si, čo sa vám najviac hodí a páči (vyberte si len ten vzor).
Zmochlajte to podľa návodu, ak používate špagát, nastrihajte jeho kusy a na dva uzlíky previažte, aby sa pripravený vzor nerozpadol.

4. Ideme si namixovať farbu. Do fľaše vysypeme približne polovičku sáčika (viac nie je treba, naozaj), zalejeme vodou, "zašróbujeme", farba hotová. Nezašpiňte okolie, je to nekonečný príbeh.

5. Ideme farbiť. Položíme napríklad do vedra a ako nám napadne, tak s cocáčikom (aj bez neho) nalejeme farbu do istej časti trička, je to na vás, ako to budete mať. Vystriedame farby. Ak robíme špirálu, farbíme po štvrtinkách (zase je to na vás, na youtube nájdete veľa predlôh, kde je detailne ukázané, ako farbiť).
Farba vám bude vytekať a kopiť sa pod tričkom, odporúčam teda napríklad chytiť do ruky (bála som sa, aby sa mi farby zbytočne nezliali dokopy), preto je dobré mať tú mriežku, dávame bacha, aby sme nezasvinili okolie. :D

6. Takéto tečúce čudo (tričko) vložíme do misky tak, aby sa nám nepoškodil vzor (len to tam zatočte), voda nám z toho bude vytekať, ale to nie je problém a misku zanesieme do mikrovlnky. Nadstavíme 5 minút na najvyššom stupni a čakáme. Čakáme, medzitým môžeme upratať, čakáme.

7. Dielo OPATRNE vyberieme (páli!) a spolu s ním skončíme v sprche. Ovlažujeme studenou vodou, rozviažeme motúziky alebo dáme dolu gumičky, tričko rozmotáme a pláchame, dokiaľ nie je voda (temer) čistá.

8. Vypláchame prebytočnú vodu, zavesíme na vešiak a dáme trebárs vetrať na balkón.

9. Spravíme fotku a čakáme, kým sa uschne.

10. Netreba robiť nič, žiadny octový kúpeľ, nič, iba prežehlíme a perieme napríklad v rukách alebo oddelene. Nemám skúsenosti s výdržou farby na veciach, ale verím, že to nebude zlé a farba zostane na veky vekov. Amen.

(vľavo - dve špirály, vpravo - nazbierala som ho a zahla)

To je všetko, ak máte otázky alebo námietky, pripomienky, čokoľvek, tak do komentáru, ďakujem za pozornosť. :)
Spracovala Guess Who, foto: Guess Who

3 komentáre:

  1. a ako sa robí jednofarebné batikovanie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokojne aj takýmto spôsobom, ale skúšala som i varenie vo veľkom hrnci. :)

      Odstrániť
  2. pred tym ako to dam do mikrovlnky to davam do sacku a do misky s vodou (a az tak do mikrovlnky)? to tam nepises, no tak som to citala na inych strankach.

    OdpovedaťOdstrániť