24.3.13

Čo sme povedali? [1.1]


[1.1]
- Nechcel som.
- Ale chcel.
Strie si jeho príchuť zo skrivených pier, skrčí nohy pod požičanú sukňu a odvráti tvár. Akoby ju ktosi zrazu odvial.
Z balkóna visia muškáty, v tme farbiace sa na bordó, fajčia spolu so zabávajúcimi sa ľuďmi a achkajú nad peripetiami neskutočnej tragikomickosti tejto noci.
Pavol kričí, že to nedopadne dobre. Vníma svet ako leporelo, kde začiatočná strana nadväzuje na ďalšiu a všetko dáva zmysel, len ak sa poradie neporozhadzuje. Jeho snobský baret oťažieva spolu s jeho naliatou hlavou a pomaly sa ukladá na dlážku pod chladný radiátor, zakrytý stoličkami.
Na balkóne sa síce fajčí, ale mĺkvo. Ticho sa zdráha vyhnať narušiteľa zo svojho náručia, preto sa nerozpráva. A možno by sa ani nemalo čo povedať.
- Ja to beriem všetko vážne... seriózne... Tak mi teraz a tu povedz, ako ďalej, rozhodni sa, je to na tebe.
Strach kolektívu pred násilníckymi vyhrážkami susedov o obkľúčení bytovky policajnými uniformami sa zarezáva do skla pohárov, ktoré sú ešte poloplné. Už nie sú.
Stále sa nič nemení, altruizmus korení pri muškátoch a rozvádza tiché témy. Zachrániť, zachrániť by sa dokázali už len srnčie behy.
- No tak. No tak! Nemlč. Povedz niečo. Povedz, smiem ťa ľúbiť?
Záleží to len od nej? Díva sa na zem, akoby práve o ňu prišla. Cítiť z nej strach. Chvie sa jej srdce pod mocnými stiskami výberových slov, ktorými ju zasypáva. Nestíha ich však všetky pojed(/b)ať.
Má rada momenty, kedy ticho prehovorí za ňu, za slová, ale tentokrát to nenávidí. Nezmôže sa ani na niečo... neurčité, ani na vyjadrenie, ostáva slabou a neschopnou.
Vyrieši to čas, navráva si. Hej, ono sa to poddá.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára